Pizza Hut

Poznaj Nowy
Letni Bar Sałatkowy!

Z okazji jego premiery mamy dla Ciebie fantastyczny prezent – Książkę pełną najnowszych sałatkowych przepisów i inspiracji. Przepisy przygotowała Aleksandra Musiał - nasza specjalistka w dziedzinie nowych produktów. Podaj nam swój e-mail, a otrzymasz książkę pełną najmodniejszych przepisów na sałatki.

Poznajcie Aleksandrę

Nazywam się Aleksandra Musiał, odpowiadam za kreowanie potraw, sałatek, deserów i napojów w restauracjach Pizza Hut. Moja praca to moja pasja, a gotowanie, szukanie nowych połączeń smaków, to moja codzienność.

Kreator Nowych Smaków
Pizza Hut

A to ciekawe!

  • "Kochamy solić i słodzić, a przecież w każdej, nawet najtrwalszej miłości można przeżyć zaskakujące i szybkie rozstanie. Po całkowitym odstawieniu tęsknić za cukrem i solą będziemy najwyżej tydzień."

  • "Pieprz zmienia się niczym kobieta. W zależności od klimatu ma inne właściwości. Gdy jemy go zimą rozgrzewa, przegryzany w upale powoduje, że się pocimy i tym samym robi nam się chłodniej."

  • "Niepozorne kostki lodu zmienią swoje oblicze, gdy do wody przeznaczonej do zamrożenia włożymy drobne owoce – borówki, jagody lub maliny. Będą wyglądały, jak małe dzieła sztuki."

  • "Choć różni je kolor skóry, są rodzeństwem. Zielone i białe szparagi to ta sama odmiana, tylko inaczej hodowana. Zielone rosną na słońcu, białe dojrzewają pod ziemią."

  • "Specjalnej troski wymagają gruszki, kiwi, czy awokado. One bowiem dojrzewają także po zerwaniu i są bardzo delikatne, więc każdy niepotrzebny dotyk źle na nie wpływa. Zbyt mocno uderzone zaczynają gnić. W koszyku z zakupami najlepiej trzymać je na wierzchu."

  • "Mniej jędrne truskawki nie muszą być odrzucane. Zmiksowane ze śmietaną kremówką i zmrożone dostają drugie życie w postaci lodów."

  • "Dwadzieścia dostępnych na świecie gatunków papryczek chili i setki ich odmian robią wrażenie, ale zdecydowanie większe można odnieść po zjedzeniu niektórych z nich. Gdy zaostrzone podniebienie bije na alarm, ulgę przyniesie nie woda, a mleko, sól lub banan."

  • "Truskawki potrafią zmieniać swe słodkie oblicze, jeśli zamiast cukru dodamy do nich chili lub pieprzu i doprawimy kroplą sosu balsamicznego. W ten sposób pojawi się świetny duet na przystawkę."

  • "Świeże zioła przypominają najpiękniejsze aromatyczne bukiety… do czasu siekania. By uchronić je przed utratą smaku, trzeba trzymać je z dala od drewnianej deski. Drewno z nieokiełznanym apetytem bowiem pochłania ich aromat. Większe liście ziół najlepiej porwać dłońmi."

  • "Zioła i foliowy woreczek to odwieczni wrogowie. Idealnym ratunkiem dla bazylii czy oregano jest papier, bo aromatyczna wiązanka nim owinięta i przechowywana w lodówce znacznie dłużej zachowa jędrność i soczystość. "

  • "Soczysty czerwony pomidor kusi, ale zdrowszy jest przecier z niego. To jedyne warzywo, które zyskuje po przetworzeniu, dzięki tajemniczemu likopenowi, który uwalnia się pod wpływem temperatury i działa najkorzystniej w towarzystwie oliwy."

  • "Świeże banany o nienagannej skórce mogą być z nami dłużej. Wystarczy otulić ich końce folią spożywczą, by nie czerniały."

  • "W przyśpieszonym dojrzewaniu bananom pomogą jabłka. Owoce wystarczy ułożyć pomiędzy bananami. Jabłka podzielą się z nimi etylenem, który przyśpiesza dojrzewanie."

  • "Nie wszystkie warzywa lubią towarzystwo. Pomidory są egoistami, więc ułożone obok ogórków czy kalafiora spowodują ich gnicie. Wszystko dzięki tajnej broni, którą wydzielają, czyli gazowi."

  • "Ogórki wcale nie są takie bezbronne w rywalizacji z pomidorami. W ich towarzystwie puszczą sok zawierający enzymy, które brutalnie zniszczą wartościową w pomidorach witaminę C"

  • "Pasta i basta, to powinno być motto tych, którzy chcą serwować wyśmienity makaron z pomidorami. Wkładanie już ugotowanego pod zimną wodę skazuje makaron na samotność. Woda zabiera mu skrobię, a jej brak sprawia, że sos pomidorowy nie przytuli się do pasty, tylko z niej spłynie."

  • "Ziemniaki furorę zrobiły dopiero w XVI wieku, wcześniej traktowano je jako kwiaty i uznawano za całkowicie bezużyteczne. Dziś przeciętny Polak zjada około stu kilogramów tych warzyw rocznie. Nie powinniśmy mieć z ich powodów wyrzutów sumienia, bo podane bez tłustych dodatków mają jedynie o połowę więcej kalorii niż taka sama porcja surówki marchewki z jabłkiem."

  • "Z niedocenianych liści rzodkiewki można zrobić pyszne pesto. Wystarczy tylko rozdrobnić je z oliwą, migdałami i odrobiną chili."

  • "Prawdziwą zbrodnią jest obieranie jabłek. Tuż pod ich skórką kryją się kwas i witaminy, które dbają o naszą energię, cholesterol, ograniczają wchłanianie tłuszczu i cukru."

  • "Pestka z wiśni i czereśni zniknie z nich z łatwością i lekkością, gdy tuż przed wydrążaniem owoce spędzą kilka minut w zamrażalniku."